Mi Atyánk

Új zene jelent meg a zenei palettánkon…

A korábbi Ave Maria egyházi témájú zenénk folytatásaként további ihlet révén még a múlt év karácsonya előtt megszületett annak zenei testvére a Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy… című alkotásunk. Ezzel az Örökbecsűek/Dallamokkal ölelt imák című zenei sorozatunk második darabja látott napvilágot.

A Mi Atyánk ugyanolyan szereposztásban, hangszerelésben, hangnemben került rögzítésre szoprán-tenor énekhangra és templomi orgonára. A zene az orgonán megszólaló mélyhangú harangszóval indul, ezt követi az ének refrénje orgonával, majd a szoprán-tenor kórus és orgona egyszerre zengi végig mondanivalóját. Az énekek és az orgona szóló ága az ima magyar szövegének megfelelően ritmizáltak.  A zene érdekessége, hogy a kezdetben megszólaló harangok az egész imát végig zengik, ezzel különleges telt hangzást adnak a zenei gondolatnak. A zene szervesen öleli át a szépséges, örökbecsű imát, és további érdekessége egy visszhangosnak tűnő párbeszédes szöveg forma alkalmazása…

Mindemellett fontosnak tartottuk, hogy a darab latin nyelven is elkészüljön, és a zene ehhez is igazodjon, ami csekély ritmuseltéréssel szintén meg is valósult. Ez a Pater noster, qui es in caelis címmel jelent meg, elsősorban a külföldi hallgató közönség számára. Itt ennek szövegét adjuk közre.

Hallgassák, nézzék ezt az imát is olyan odaadással, amilyen szeretettel ajánljuk:

Jártó Róza és Derkovats Gyula